Bedömning i en EFT process

Bedömning i emotionellt fokuserad parterapi handlar om att förstå paret och deras specifika problem för att skapa en grund för det terapeutiska arbetet. Det innebär att få en första förståelse av deras relationella dynamik såsom samspelsmönster och skapa sig hypoteser kring deras underliggande emotioner och anknytningsbehov behov för att få en tydlig bild av vad som krävs för att hjälpa dem framåt. Samtidigt är det viktigt att identifiera eventuella kontraindikationer, såsom våld i relationen, pågående missbruk eller svåra psykiska problem. Dessa faktorer kan utgöra hinder för terapin och behöver därför adresseras och hanteras under terapins första fas för att skapa en trygg och effektiv behandlingsgrund.

Anknytningsperspektivet är den lins genom vilken vi betraktar våra pars problem. Ur ett anknytningsperspektiv uppstår psykisk ohälsa hos ett par när känslomässiga band och trygghet hotas eller saknas i relationen. Detta leder till osäkerhet och ångest hos individerna i paret, vilket kan manifestera sig på olika sätt. Det centrala inom EFT är att förstå och adressera dessa känslomässiga band för att minska psykisk ohälsa och stärka relationer.

Bedömning av den aktuella anknytningsrelationen kopplad till de personliga erfarenheterna

EFT-terapeutens bedömning börjar med parrelationen eftersom den är mest relevant för de aktuella problemen. Samtidigt har paret ett behov av att berätta sina personliga historier, och EFT-terapeuten lyssnar empatiskt på varje partner. Genom att lära sig om klienternas anknytningsmodeller och deras strategier för att reglera emotioner kan terapeuten bättre förstå deras förväntningar i nära relationer, särskilt kring frågor som:

  • ”Är jag älskansvärd?”
  • ”Är jag värd din uppmärksamhet och omsorg?”
  • ”Kommer du att bry dig om mig?”
  • ”Kommer du att finnas där för mig när jag behöver dig?”

Målet är att upptäcka klienternas anknytningsmönster som antingen främjar eller blockerar trygg anknytning. Ser de sitt band till den andre som en trygg resurs, eller undviker de beroende, eller blir de oroligt upptagna av den andres tillgänglighet? Partnernas anknytningsstrategier kan bedömas genom:

  • A. Varje partners anknytningshistoria och bakgrund.
  • B. Förstå samspelet mellan partnerna (se samspelsmönster).
  • C. Använda självrapporteringsfrågeformulär (om du är bekväm med att använda sådana).

Individuell anknytningshistoria

EFT-terapeuten utforskar varje klients anknytningshistoria och uppväxt för att förstå deras bakgrund och hur den påverkar deras nuvarande relation. Fokus ligger på ursprungsfamilj, kulturella sammanhang och andra formativa influenser. Terapeuten tar sig tid att utforska klienternas kulturella bakgrund, religiösa influenser och sociala situationer, och har en kulturellt ödmjuk hållning. Viktiga frågor kan inkludera:

  • Hur såg dina föräldrars relation ut? Var de nära och kärleksfulla? Hur hanterade de konflikter?
  • Hade du en trygg relation med en pålitlig föräldrafigur? Vem fanns tillgänglig för tröst och stöd?
  • Vilka kulturella, rasmässiga eller religiösa influenser hade du under uppväxten?
  • Har du upplevt stora övergångar, som invandring eller frekventa flyttar? Hur hanterade familjen dessa?
  • Har du upplevt mobbning eller diskriminering? Hur hanterades det av din omgivning?
  • Vad sticker ut för dig i utvecklingen av din sexuella läggning och könsidentitet?
  • Hur hanterades känslor i din familj? Var vissa känslor accepterade och andra inte?
  • Har du upplevt trauma eller skilsmässa i tidigare relationer? Till vem vänder du dig för tröst och stöd nu?

Terapeuten använder dessa samtal för att bygga trygghet och allians samt för att förstå klientens upplevelsevärld. Denna process inbjuder paren att vara nyfikna och göra kopplingar mellan deras livserfarenheter och deras relationer. Informationen om klienternas historia används för att validera hur de har lärt sig att reglera sina känslor och för att hjälpa deras partner att se beteenden i ett nytt ljus. Erfarenheter från uppväxten, kulturell bakgrund och tidigare relationer formar klienternas förväntningar och reaktioner i nära relationer. Dessa teman återkommer under terapin, vilket illustrerar kopplingen mellan bedömning och terapi i EFT.

Bedömning av ett pars sexuella relation

Vissa par kommer till terapi för att förbättra sin sexuella intimitet. EFT-terapeuten utforskar deras sexuella utmaningar och hur deras negativa loop påverkar deras sexliv. Terapeuter har olika nivåer av utbildning och komfort med att arbeta med sexuella problem (t.ex. avvikande lust, vaginism, erektionsproblem, för tidig utlösning) och bör arbeta inom ramen för sin expertis och söka konsultation vid behov. Ytterligare bedömning och konsultation med specialister inom sexuell hälsa rekommenderas vid behov.

I fas 1 av EFT ligger fokus fortfarande på de anknytningsteman som blockerar parets intimitet. Trygg anknytning i långvariga relationer förbättrar förmågan att anpassa sig till och reagera på varandra sexuellt, vilket stärker bandet. För vissa par kan samtalet om deras sexuella relation vara känsligt, och terapeuten bör noggrant välja tidpunkt och leda konversationen försiktigt. Ett bra sätt att börja är att be om tillåtelse: “Skulle det vara okej för oss att prata lite om sexuell intimitet i er relation?” och sedan hålla sig inom klientens toleransfönster. Även om samtalet känns för känsligt vid första inbjudan, öppnar terapeuten en dörr för framtida diskussioner när paret känner sig mer bekväma.

En omfattande sexuell bedömning omfattar både gemensamma och individuella sessioner som tar upp nuvarande sexuell tillfredsställelse, kommunikation om sexuella behov, hälsofaktorer och mediciner som påverkar sexualiteten, samt deras sexuella historia. Terapeuten frågar också om de budskap klienterna fick om sex som unga, hur deras sexuella identitet och läggning utvecklades, och vilken roll föräldrar eller andra betydelsefulla personer spelade. Här är några frågor som kan öppna upp konversationen om sex:

  • Hur viktigt är det för dig att vi tar upp din sexuella relation i terapin?
  • Hur nöjd är du med din sexuella relation nu? Har det skett förändringar över tid? Vad tror du att dessa förändringar beror på?
  • Kan ni prata om era sexuella preferenser eller fantasier med varandra?
  • Vad händer när ni försöker prata om sex, fysisk intimitet eller kärleksfull beröring?
  • Vad kännetecknar dina mest tillfredsställande sexuella upplevelser med din partner?
Bedömning i parterapi

Bedömning om det finns trauman

Terapeuten undersöker också om någon av partnerna har en traumahistoria som inte uppstått som svek i relationen. Detta kan innebära att ha vuxit upp i familjer där våld, försummelse eller missbruk förekom under barndom eller tonår. Även erfarenheter av tidigare destruktiva kärleksrelationer räknas hit. Traumaerfarenheter kan också ha uppstått från mobbning, våld, övergrepp eller erfarenheter av krig, med mera.

Terapeuten undersöker hur den nuvarande relationen har påverkats av dessa traumahistorier. Har traumat påverkat den nuvarande kärleksrelationen på ett negativt sätt, så att kontraindikationer har vuxit fram? Finns det stöd från den andra parten i relationen?

Bedömning om det finns Anknytningssår

EFT-terapeuten undersöker också om det har förekommit anknytningssår i förhållandet. Ett anknytningssår är en kritisk händelse där den ena partnern inser att han eller hon inte kan räkna med den andra. Frågor att ställa för att undersöka anknytningssår inkluderar:

  • När båda är med: ”Finns det händelser som har varit riktigt svåra mellan er som vi inte tagit upp?”
  • I ett individuellt samtal: ”Finns det händelser då du har känt dig sviken av din partner?”

Bedömningsprocessen kring emotioner

EFT-terapeuten strävar efter att förstå varje klients emotionella upplevelse av sin partner och deras relation. Detta innebär att undersöka hur varje partner konstruerar sin verklighet, bearbetar sina känslor och vad partnerns reaktioner betyder för dem. Terapeuten bekantar sig med dynamiken både inom varje partner och mellan paret.
Utforskande frågor som kan hjälpa att förstå klientens upplevelse inkluderar:

  • “Så hur är det för dig?”
  • “Hur känner du inför det?”
  • “Vad betyder det för dig?”
  • “Vad händer för dig när…?”
  • “Kan du hjälpa mig att förstå hur det är för dig när…?”

Terapeuten reflekterar över och bekräftar varje persons emotionella upplevelse och skiljer mellan ytliga (sekundära), reaktiva känslor och mer primära, centrala, djupa kärnemotioner. Reaktiva känslor görs explicita och sätts i samband med det problematiska samspelsmönstret, medan kärnemotioner kan ta flera sessioner att identifiera och fördjupa.

Bedöm och tona in på och undersök stark affekt

När den ena partnern berättar sin historia, kan berättelsen ibland avbrytas av en stark känslomässig reaktion hos den andre. När en i paret upplever stark affekt, ser terapeuten tecken som att personen gråter, blir röd i ansiktet, biter sig i läppen, vänder sig bort eller kanske knyter näven. Klienten kan då vanligtvis inte fortsätta att tala. Som terapeut är det viktigt att du finns där och validerar den känslomässiga upplevelsen.

Bedöm och tona in på och undersök begränsad affekt

Ibland, när en partner berättar sin historia, är avsaknaden av känslor slående. Kanske beskriver klienten en dramatisk, traumatisk eller tydligt smärtsam upplevelse från en distanserad position, vilket inte är kongruent med det innehåll som presenteras. Ett exempel är när en klient berättar att hen har blivit diagnostiserad med cancer men är helt avstängd i mimik, tonläge och kroppsspråk. Som terapeut behöver du validera och reflektera över situationen, men utan att pressa klienten kring att hen verkar oberörd i detta skede av terapin.

Bedöm och tona in på och undersök specifika interaktioner

Specifika interaktioner mellan ett par kan signalera typiska positioner som partnerna intar i förhållande till varandra. Interaktionen kan indikera tillgängligheten för kontakt eller stöd i relationen, till exempel om en partner gråter medan den andra tittar bort. Som terapeut kan du reflektera över det som sker: “Jag märker att du, E, tittar bort och att du, A, gråter när ni pratar om det här.”

När par diskuterar sin relation kan terapeuten observera kommentarer eller svar som verkar definiera makt/kontroll eller närhet/distans när parterna pratar med varandra, pratar med terapeuten eller berättar om sin relation. Terapeuten arbetar för att få en tydlig bild av varje partners position i mönstret, deras respons på denna roll och hur varje partner uppfattar och känner inför sådana positioner. Detta kan vara en ingång till att börja kartlägga samspelsmönstret:
“Förstår jag det rätt att det kan dra iväg när ni börjar prata om det här och att det blir dålig stämning hemma kring den här typen av tema? Skulle vi kunna sakta ner lite och undersöka vad som händer här? Om jag inte hade varit med nu och ni hade hamnat i det här hemma, vad skulle hända härnäst? Går det att berätta om det som om vi tittade på en film i “slowmotion” tillsammans?”

Bedöm och tona in på och undersök anknytningsbetydelsen i berättelser

Partners kan berätta om upplevelser som de inte kan glömma eller lösa. Dessa berättelser öppnar en dörr till klientens upplevelse av relationen och klientens självkänsla i förhållande till partnern. Ofta förstår partnern inte riktigt innebörden av berättelsen och kan bli irriterad över att den andra fortfarande fokuserar på den.

Bedöm och tona in på och undersök positiva interaktioner


Terapeuten noterar hur par interagerar när det finns möjlighet till positiv kontakt, som när en partner rör sig för att fysiskt trösta den andra. Särskilt noteras hur sådana gester tas emot – är partnern öppen för att ta emot tröst, och om inte, hur drar sig denne ur kontakten?
Exempelvis: “Jag märker att du tog hennes hand där – var det för att trösta henne?” Maken nickar. Terapeuten: “Detta är en av de fina aspekterna av er relation. Du kan trösta henne, och du, Tina, kan ta emot hans tröst och omsorg.” Ett annat exempel kan vara: “Jag ser att du vänder dig bort när du hör hennes omtänksamma ord, och jag undrar vad som händer med dig just nu.”

Källor till texten

Furrow, J. L., Johnson, S. M., Bradley, B., Brubacher, L. L., Campbell, L., Kallos-Lilly, V., . . . Woolley, S. R. (2022). Becoming an Emotionally Focused Therapist : the workbook – Second Edition. New York: Routledge.

Om författaren till om bedömning

Jens Mebius skriver om bedömning i EFT

Jens Mebius är en pionjär inom emotionellt fokuserad terapi (EFT) i Sverige, där han har arbetat med metoden sedan 2009. Han är certifierad EFT-terapeut, handledare och Trainer och erbjuder par-, familje- och individuell terapi för att hjälpa människor skapa tryggare relationer. Som grundare av Stockholms EFT Center och Humanprocess kombinerar han sin långa erfarenhet med ett starkt engagemang för att utbilda terapeuter och sprida EFT som en evidensbaserad metod för parterapi.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: