Experiencing Scale

Mätinstrumentet Experiencing Scale (EXP), utvecklat av Gendlin (1962), används för att mäta i vilken grad en klients verbaliseringar återspeglar förmågan att uppleva hela spektrumet av emotioner samt medvetenheten om de konsekvenser som dessa känslor och upplevelser har. EXP är en 7-gradig skala som bedömer nivån av emotionellt engagemang i klientens aktuella upplevelse.

I EFT-terapi är EXP särskilt relevant i arbetet med att skapa nya korrigerande emotionella erfarenheter, vilket är grunden för psykologisk förändring i Fas 2. För att uppnå detta mål behöver klienten nå nivå 4–7 på skalan, där emotionellt engagemang är tillräckligt djupt för att möjliggöra omstrukturering av anknytning och interaktionsmönster.

I Fas 1 av terapin är det dock avgörande att inte trycka på för hårt. Här är det acceptabelt att klienten befinner sig på nivå 4, där upplevelsen börjar fördjupas men fortfarande hålls inom klientens toleransfönster. Att gå utanför detta fönster riskerar att skapa en överväldigande eller avstängd upplevelse, vilket kan hindra terapiprocessen. Om klienten ändå hamnar i ett sådant tillstånd, är det terapeutens ansvar att hjälpa till att reglera upplevelsen och återställa balansen.

På nivå 1–3 av skalan tenderar klienten att förbli i en intellektualiserande eller ytligt emotionell reaktivitet, vilket är vanligt i Fas 1. Detta är en naturlig del av den tidiga terapiprocessen, och terapeuten arbetar gradvis med att hjälpa klienten att nå djupare nivåer av emotionellt engagemang för att bana väg för förändring i senare faser av terapin.

  1. Pratar OM händelser, idéer eller andra människor.
  2. Hänvisar till sig själv men utan att uttrycka några emotioner.
  3. Personliga reaktioner på yttre händelser; begränsade självbeskrivningar; beteendemässiga beskrivningar av känslor.
  4. Klienten fokuserar direkt på emotioner och tankar om sig själv. Kan börja känna igen och identifiera delar av den emotionella processen.
  5. Engagerar sig i en utforskning av sin inre upplevelse och erfarenhet. Här finns en nyfikenhet eller villighet att utforska. Metaforer kan bli tillgängliga.
  6. Klientens omedelbara emotioner är en integrerad del av hens slutsatser om hur hen fungerar inombords. Bortsett från det specifika innehållet klienten förmedlar, är hen aktivt och engagerad i sin direkta erfarenhet.
  7. Klienten visar tydligt att hen kan röra sig från en inre referens till en annan, förändra och modifiera sina föreställningar om sig själv, sina känslor och sina privata reaktioner på sina tankar eller handlingar i termer av deras omedelbart upplevda nyanser när de inträffar i den aktuella upplevelsen.
Experiencing Scale

Källor till texten

Johnson, S. M. (2019). Attachment theory in practice : Emotionally Focused Therapy (EFT) with Individuals, Couples, and Families. New York: The Guilford Press.

Frågor & Svar

Experiencing Scale är ett verktyg för att bedöma hur ‘närvarande’ klienten är i sina känslor. Men vilka typer av emotioner bör man hålla utkik efter i parterapi?

De emotioner som är viktigast att hålla koll på i en parterapi är ilska, sorg, skam och framför allt rädsla. Dessa emotioner är svåra att hantera ensam i livet; människan behöver stöd för att bearbeta dem. Kärleken är en av de bästa platserna för en vuxen att söka stöd kring dessa svåra emotioner. Läs mer om emotioner här: Emotioner

Kan du berätta mer om vilka idéer man har i EFT kring hur kärlek fungerar?

Vi ser den vuxna kärleksrelationen som en anknytningsrelation. Läs mer här: Anknytningsteorin ger perspektivet på vuxen kärlek

Författaren till texten

terapeut Jens Mebius

Jens Mebius är en erfaren EFT-utbildare och terapeut som bedriver parterapi online via Humanprocess. Han är en ledande expert inom emotionellt fokuserad terapi och arbetar både med att utbilda terapeuter och hjälpa par att stärka sina relationer genom evidensbaserad metodik.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: