Om Dr. Susan M. Johnson eller Sue

Dr. Susan M. Johnson eller Sue Johnson som hon även kallas är känd för att ha utvecklat Emotionally Focused Therapy (EFT). En evidensbaserad psykoterapimetod som fokuserar på att förbättra parrelationer genom att främja känslomässig anknytning och trygghet i förhållandet. Susan M. Johnson är en klinisk psykolog och forskare. Metoden EFT kom till under 1980-talet som Sue Johnsons doktorsavhandling och har utvecklats mycket sedan dess. Idag används metoden även inom individuell terapi och familjeterapi.

Sue föddes i England men flyttade som ung vuxen till Canada där hon träffade sin man. Sedan dess blev Canada hennes hemland och hon var länge verksam på Ottawas universitet. EFT kom under 90-talet och framåt att bli en av de mest framgångsrika terapiformerna för par och blev snabbt spritt över hela världen.

”Kärlek är inte en känsla som kommer och går, utan en grundläggande mänsklig förmåga som alla kan utveckla.”

Fritt översatt från Love Pence

Om EFT

EFT grundar sig på teorier om anknytning, vilket innebär att vi människor har en inneboende biologisk benägenhet att söka känslomässig trygghet och anknytning till andra. I EFT ses problem i relationer som en brist på känslomässig samhörighet och en obehaglig känsla av separation, och terapin är inriktad på att skapa en trygg och positiv anknytning mellan parterna.

Sue Johnson
Dr. Sue Johnson

EFT består av flera faser, inklusive att identifiera och utforska de känslomässiga reaktionerna och beteendena som uppstår i förhållandet. Att hjälpa parterna att nå en tillitsfull kontakt på ett mer effektivt sätt. Tillslut att främja en trygg och stabil anknytning mellan dem.

”Vi behöver alla känna oss älskade och uppskattade, inte bara för våra prestationer eller egenskaper, utan för den vi är som person.”

Fritt översatt från Love Sence

Även författare

Sue Johnson har skrivit flera böcker om EFT, inklusive ”Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love” och ”Love Sense: The Revolutionary New Science of Romantic Relationships”. Hon har också utbildat tusentals terapeuter i EFT över hela världen. Hennes metod används idag av många terapeuter för att hjälpa par att bygga starka och hälsosamma relationer. Det ska också nämnas att hon kallar sig Sue Johnson och skriver under med det namnet kring litteratur som ligger inom fältet populärvetenskap. Facklitteratur riktat mot terapeuter så använder hon sitt korrekta namn Susan M. Johnson. Det kan ibland vara lite förvirrande.

”Att vara mänsklig är att vara ofullkomlig. Vi är alla skadade på något sätt eller annat. Vissa av oss är bara bättre på att dölja det än andra.”

”I en kärleksfull relation är sårbarhet en styrka, inte en svaghet. Det är ingången till intimitet och anslutning.”

Fritt översatt ur Hold me tight

De böcker som riktar sig till fackfolk skriver hon som dag avar under med Susan M. Johnson. Här kan nämnas några riktigt bra böcker ”The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy”, ”Attachment Theory in Practice” och Emotionally Focused Couple Therapy with Trauma Survivors”.

Min relation till Sue

För mig har hennes arbete betytt så mycket för att varje dag hjälpa par, familjer och individer i mitt arbete. Idag har jag min mottagning online för parterapi, familjer och individer vilket jag tycker fungerar väldigt bra och Sue varit en stor inspirationskälla att ta steget ut att arbeta online. Även personligen har hon betytt mycket för mig som människa och det är en stor gåva att få arbeta med EFT. När hon såg min film när jag skulle bli Trainer eller utbildare i EFT var hennes kortfattade omdöme om mig ”Jens du har talang”.

Jens Mebius och Sue Johnson
Jens och Sue

Läs även om följande teman

eller kanske lättare uppdelat så här

EFT EFT Historia Experientiell psykoterapi Experientiell terapi Humanistisk psykoterapi Humanistisk terapi Sue Johnson Susan M. Johnson

Min mottagning finns idag online. Tidigare hade jag mottagningen innanför tullarna i Stockholm. De tjänster jag tar emot inom är för parterapi, individuell terapi och även familjeterapi. Gå till startsidan så hittar du mina tjänster.


Publicerat

i

av