Reflektion är en central intervention inom EFT och fungerar som en grundläggande byggsten för andra interventioner inom metoden. Terapeuten uppmärksammar och sätter ord på klientens mest framträdande emotion i stunden, baserat på deras upplevelse. Detta handlar inte bara om att återge eller parafrasera, utan om att använda terapeutens egen empatiska förståelse för att formulera ord som fångar emotionens kärna. Genom detta stödjer terapeuten klienterna i att förstå sina emotionella reaktioner och hur deras beteenden påverkar varandra negativt.
Genom att spegla klientens uttryck signalerar terapeuten att de lyssnar och förstår, vilket skapar en gemensam förståelse av situationen både ur klientens och terapeutens perspektiv. Detta bidrar till att klienten känner sig sedd och hörd, vilket i sig är ett viktigt steg mot förändring.
Reflektioner hjälper också till att sänka tempot i sessionen, vilket gör det möjligt för terapeuten att behålla fokus och skapa utrymme för att fördjupa klientens upplevelse. När reflektionen är väl utförd, bidrar den till att organisera och förankra klientens upplevelse, vilket i sin tur öppnar för en djupare förståelse och ett mer meningsfullt utforskande av känslor och relationella mönster.
Reflektion och kroppsspråk
Terapeuten bör uppmärksamma och reflektera över klientens icke-verbala kommunikation, såsom kroppsrörelser, ansiktsuttryck, tårar, knutna nävar, sväljningar, läppbitningar, gester, andningsmönster samt röstens ton och tempo. Dessa signaler kan indikera starka känslor eller försök att undertrycka dem.
Beroende på den terapeutiska alliansens styrka och klientens beredskap att svara kan terapeuten välja att försiktigt spegla dessa icke-verbala uttryck tillbaka till klienten. Detta kan bidra till att öka klientens medvetenhet om sina känslor och deras koppling till den aktuella situationen.
Om det finns en tydlig skillnad mellan vad klienten uttrycker verbalt och vad som förmedlas icke-verbalt, bör terapeuten reflektera över detta med stor respekt och varsamhet. Syftet är att skapa en trygg atmosfär där klienten känner sig sedd och förstådd utan att känna sig ifrågasatt eller pressad.
Exemple på reflektion
Här är ett exempel på en reflektion av reaktiv emotion inom kontexten av loopen: “Så, då drar du dig tillbaka, Tom, och blir platt och avtrubbad när du ser Betsys ilska. Hennes ilska är alldeles för mycket att hantera.”
Här reflekterar terapeuten till Tom att hans respons är att dra sig tillbaka och bli avtrubbad när han ser Betsys ilska, som är för mycket för honom att hantera.
Källor till texten
Johnson, S. M. (2019). Attachment theory in practice : Emotionally Focused Therapy (EFT) with Individuals, Couples, and Families. New York: The Guilford Press.
Johnson, S. M. (2020). The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy : Creating Connection – Third Edition. New York: Routledge.
Furrow, J. L., Johnson, S. M., Bradley, B., Brubacher, L. L., Campbell, L., Kallos-Lilly, V., . . . Woolley, S. R. (2022). Becoming an Emotionally Focused Therapist : the workbook – Second Edition. New York: Routledge.
Frågor och svar
Finns det även någon mer generell idé om hur man som terapeut bör förhålla sig till paret under en terapitimme?
Ja, du kan läsa om EFT-tango. Där beskrivs hur terapeuten kan förhålla sig till paret på fem olika sätt under terapitimmen, beroende på vad som behöver fokuseras på just nu samt var vi befinner oss i parterapiprocessens nio steg och tre faser.
Om jag som terapeut vill utbilda mig i EFT, var börjar jag?
Börja med att anmäla dig till nästa grundkurs i EFT (EFCT Externship). Det är den bästa snabbstarten för att komma igång, och det är också en viktig del om du vill certifiera dig i metoden.
Skribenten
Jens Mebius började arbeta med emotionellt fokuserad terapi (EFT) för par redan 2009 och var en av de första att introducera metoden i Sverige. Som certifierad EFT-terapeut, handledare och utbildare har han blivit en central figur inom utvecklingen av EFT i landet. Idag hjälper han par att stärka sina relationer och skapa trygghet genom terapi. Dessutom har han utbildat ett stort antal terapeuter och psykologer i att använda metoden, vilket har bidragit till dess spridning och etablering inom svensk psykoterapi.