Skapa en terapeutisk allians – en trygg hamn i terapin

Att skapa en terapeutisk allians är terapeutens främsta mål i början av terapin. Om klienterna känner sig trygga och accepterade av sin terapeut, kan de utforska sin relation och sina emotioner. EFT-terapeuten strävar efter att skapa och upprätthålla en stark allians med paret. Om alliansen hotas vidtar terapeuten åtgärder för att reparera den.

För att främja den terapeutiska alliansen kan terapeuten till exempel vara noga med att vara punktlig och sitta tillsammans med paret istället för bakom ett skrivbord. Den empatiska hållning som är utmärkande för en EFT-terapeut innebär att terapeuten är genuin och accepterande. Denna hållning bidrar också till alliansskapandet.

Empatisk intoning

Empatisk intoning är ett begrepp som beskriver terapeutens förmåga att leva sig in i och förstå klientens upplevelser. Genom att använda sin fantasi och personliga erfarenheter kan terapeuten sätta sig i klientens situation och uppleva deras känslor. Detta hjälper terapeuten att känna klientens känslomässiga tillstånd, som till exempel ensamhet, även innan klienten själv uttrycker det. En empatiskt intonad terapeut delar emotionella upplevelser med klienten genom att spegla och återge deras känslor, vilket skapar en känsla av samhörighet och förståelse.

Terapeuten använder både icke-verbala och verbala medel för att påverka klientens upplevelse och stödja processen. Genom att ta ögonkontakt, nicka, luta sig framåt och ha en öppen kroppshållning, signalerar terapeuten uppmärksamhet och närvaro. Verbalt förstärks detta med uttryck som “Jag hör dig” och “Jag är med dig,” samt små ljud som “hmm” och “aha.” Detta hjälper klienten att känna sig bekräftad och förstådd – deras känslor framstår som begripliga för någon annan.

När terapeuten reflekterar eller speglar klientens affekt, till exempel genom att se bekymrad ut när klienten är ledsen eller skratta tillsammans med klienten, kommuniceras samma budskap: “Jag hör dig; Jag är med dig.” Här används också klientens egna ord och bilder, vilket skapar en känsla av tröst och möjliggör för klienten att förhålla sig till sina känslor utan att bli överväldigad.

Att erbjuda en näsduk när klienten gråter är en handling som uttrycker stöd. Det hjälper klienten att känna sig tryggare och minskar behovet av att försvara sig mot svåra känslor. Terapeuten visar också en öppen och mottaglig hållning, både fysiskt och genom sitt sätt att kommunicera, vilket sänder signalen: “Jag dömer dig inte.” Detta skapar en känsla av öppenhet hos klienten och uppmuntrar dem att utforska sina egna upplevelser på ett djupare plan.

Acceptans

Acceptans från terapeuten gentemot paret innebär en hållning där terapeuten inte bedömer hur en klient reagerar, utan istället förstår reaktionerna i ljuset av klientens upplevelser. Detta minskar sannolikheten för att klienterna ska uppfatta sin partner som ett hot och ökar istället möjligheten för att de ska engagera sig i varandras sårbarheter och behov.

Genuinitet

Genuinitet innebär att terapeuten kliver in i klientens värld och är autentisk i sina reaktioner, tillgänglig för ett verkligt mänskligt möte. När paret uppfattar terapeuten som äkta, kan de slappna av och lita på den terapeutiska processen. EFT-terapeuten svarar uppriktigt och ärligt på frågor inom sin bekvämlighetszon. Vid konfrontationer försöker terapeuten förstå samspelet och sin egen roll i det.

Allians med båda med båda i parterapi

I parterapi kan det ibland vara utmanande att upprätthålla en allians med båda parter. Om terapeuten är empatiskt intonad på den ena parten, behöver hen samtidigt vara det indirekt med den andra, till exempel genom blickar, indirekta valideringar osv. När terapeuten pratar om den ena partens smärtsamma upplevelse, är det viktigt att också indirekt adressera den andras betydelse och dennes längtan, till exempel genom att säga: ”Jag förstår att det är tungt att inte känna sig tillräcklig inför någon som är så viktig för dig.

Vikten av att tona in på och ha empati och acceptans för kontext

För att verkligen möta klienterna krävs att terapeuten tonar in på och visar empati och acceptans för deras unika kontext. Detta innebär att terapeuten inte bara fokuserar på det aktuella problemet, utan också försöker förstå de bredare sammanhangen i klienternas liv. Faktorer som identitet, miljö, och tidigare upplevelser – inklusive eventuella erfarenheter av diskriminering – är centrala för att förstå hur klienternas beteenden och reaktioner formas.

När terapeuten tar sig tid att lyssna med ett öppet sinne och undersöker klienternas bakgrund och livserfarenheter blir deras handlingar och känslor mer begripliga. Denna djupare förståelse kräver en vilja att arbeta med kulturell ödmjukhet och en nyfikenhet på varje individs och pars unika omständigheter.

Att emotionellt engagera sig i klienternas upplevelser, med empati och acceptans, skapar en atmosfär där avståndet mellan terapeuten och klienterna minskar. Detta öppnar dörren för en trygg och stödjande terapeutisk relation, där klienterna känner sig sedda och förstådda, vilket i sin tur främjar en djupare och mer meningsfull förändringsprocess.

Källor om terapeutisk allians i EFT

Johnson, S. M., & Campbell, T. L. (2022). A Primer for Emotionally Focused Individual Therapy (EFIT) : Cultivating Fitness and Growth in Every Client. New York: Routledge.

Furrow, J. L., Johnson, S. M., Bradley, B., Brubacher, L. L., Campbell, L., Kallos-Lilly, V., . . . Woolley, S. R. (2022). Becoming an Emotionally Focused Therapist : the workbook – Second Edition. New York: Routledge.

Frågor och Svar – terapeutisk allians

Om jag förstår rätt så används även något som heter RISSSC för att stärka den terapeutiska alliansen, stämmer det?

R.I.S.S.S.S.S.K. är en del av den terapeutisk hållning inom emotionellt fokuserad terapi (EFT) som hjälper till att stärka den terapeutiska alliansen. Akronymen står för: Repetera emotionella budskap, använda Inre bilder, Simplifiera språket, Sakta ner tempot, använda en Sammetsmjuk röst, vara Specifik, använda Somatisk spegling och återanvända Klientens ord. Detta främjar ett empatiskt och emotionellt engagerande samarbete mellan terapeut och klient. Det har kommit till några två extra S i akronymen de sista åren.

När i processen sker utvecklingen av den terapeutiska alliansen i relation till de olika stegen och faserna?

Alliansen utgör, tillsammans med bedömningen, Steg 1 i Fas 1 av parterapin. Det är dock viktigt att förtydliga att alliansen inte bara etableras i början utan är något som terapeuten aktivt behöver upprätthålla och övervaka genom hela processen. Om alliansen försvagas är det terapeutens ansvar att reparera den vid behov för att säkerställa ett effektivt samarbete med klienterna.

Författare till texten

Jens Mebius är en erfaren EFT-terapeut, handledare och Trainer som bedriver både grundkurser och avancerade kurser i emotionellt fokuserad terapi (EFT). Genom sina utbildningar hjälper han terapeuter att fördjupa sina kunskaper och använda EFT för att skapa tryggare och starkare relationer.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: