Förändringshändelse 3 – Pådrivaren Mjuknar

I Emotionellt Fokuserad Parterapi (EFCT) är ”pursuer softening” (pådrivaren mjuknar) en av den tredje och mest avgörande förändringshändelsen i arbetet med att skapa trygg anknytning i parrelationer. Det är en process där den part som ofta tar en aktiv, ibland krävande roll (pådrivaren) i att söka kontakt och bekräftelse börjar visa sin djupare sårbarhet. Denna förändring öppnar dörren för ny samhörighet och empati i relationen. För att Pådrivare ska kunna mjukna krävs att Tillbakadragen har engagerats och att paret är stabiliserat.

Pådrivare agerar mjukare

Vad innebär att pådrivaren mjuknar?

I en relation kan pådrivaren vara den som ofta uttrycker frustration eller krav i ett försök att reparera eller fördjupa relationen. Under ytan av denna ”jag-behöver-dig”-kommunikation finns ofta en känsla av rädsla för avvisning och ensamhet. När pådrivaren mjuknar börjar dessa underliggande känslor ta plats i relationen, och parets dynamik förändras.

I EFT:s andra fas, där interaktionsmönster omstruktureras, är denna process central. Här öppnar sig pådrivaren och delar sin sårbarhet i stället för att uttrycka sin rädsla genom krav eller kritik. Detta förändrar hur partnern, som ofta är en är en engagerad tillbakadragare (withdrawer), svarar. Tillbakadragaren kan nu möta pådrivarens behov med större empati och trygghet.

Pådrivare mjuknar

Processens sex tematiska steg

Forskning har identifierat sex tematiska skiften som kännetecknar framgångsrika ”softening events” i EFT. Dessa teman kan behöva att upprepas i flera sessioner. Dessa teman hjälper terapeuten att skapa och guida processen mot ett djupare emotionellt engagemang:

  1. Möjlighet att nå ut (Tango 2, Steg 5): Processen inleds ofta genom att terapeuten hjälper paret att reflektera över tidigare negativa interaktioner. Terapeuten kan till exempel fråga: ”Hur skulle det vara att dela din rädsla för att bli avvisad istället för att uttrycka den som ilska?” Denna fråga sätter tonen för att bjuda in pådrivaren att utforska sina känslor från en ny plats av sårbarhet.
  2. Bearbetning av rädsla (Tango 2, Steg 5): Många pådrivare undviker att uttrycka sin sårbarhet på grund av djupa rädslor, till exempel att bli dömd, avvisad eller inte älskad. Terapeuten fördjupar dessa rädslor och förstärker dem med frågor som: ”Vad händer inom dig när du föreställer dig att släppa in din partner i dessa känslor?” Målet är att skapa ett säkert utrymme där dessa rädslor kan kännas igen och bearbetas.
  3. Att sträcka sig efter partnern (Tango 3, Steg 7): När pådrivaren vågar dela sina sårbarheter med sin partner sker en betydande förändring. Terapeuten kan uppmuntra detta genom att säga: ”Kan du vända dig till din partner och säga: ’Jag är rädd att du kanske inte skulle älska mig om jag visar dig min svaghet’?” Detta är ett intensivt och modigt steg som öppnar för djupare förståelse och empati.
  4. Stöd till pådrivaren (Tango 4, Steg 7): Efter att pådrivaren har delat sina känslor hjälper terapeuten dem att bearbeta reaktionerna. Detta kan innebära frågor som: ”Hur känns det för dig att våga dela detta med din partner?” Denna reflektion stärker pådrivarens självbild och skapar en djupare emotionell integration.
  5. Bearbetning med den engagerade partnern (Tango 4, Steg 6)När pådrivaren delar sina sårbarheter, guidar terapeuten också den andra partnern att svara på ett tröstande och bekräftande sätt. Terapeuten kan fråga: ”Hur känner du när din partner öppnar upp sig för dig på detta sätt?” Denna bearbetning stärker tryggheten i relationen.
  6. Den andra partnern sträcker sig tillbaka(Tango 4 & 3, Steg 6): Slutligen guidar terapeuten den andra partnern att svara med sin egen sårbarhet och bekräftelse. Detta är en djupgående interaktion som befäster förändringen i relationen.
Pådrivare mjuknar

Ett exempel från terapirummet

Anna och Erik hade länge fastnat i ett destruktivt mönster. Anna uttryckte ofta ilska och frustration när saker gick fel, medan Erik drog sig undan för att skydda sig själv. När Erik hade blivit gjort processen av att bli en engagerad Tillbakadrager så kunde Anna under session 14 börja reflektera igen över sina känslor och sa: ”Jag blir arg för att jag är rädd. Jag känner mig så otillräcklig och tror inte att jag förtjänar hanns kärlek.”
Med terapeutens stöd vände sig Anna till Erik och sa: ”Jag vill att du ska veta att jag är rädd. Jag är rädd att du ska lämna mig om jag visar dig den här sidan av mig.” Erik, som tidigare hade känt sig attackerad, svarade nu med empati: ”Anna, jag vill inte att du ska känna dig så. Jag älskar dig, och jag är här för dig.”
Detta ögonblick markerade en vändpunkt där de båda började bygga en tryggare och mer kärleksfull relation.

Pådrivare mjuknar

Vanliga misstag terapeuter bör undvika


Under processen finns det fallgropar som kan hindra utvecklingen:

  • Missat anknytningsfokus: Att inte koppla klientens känslor till deras anknytningsbehov.
  • Känslomässig distans: Att terapeuten undviker att engagera sig i klientens rädsla.
  • Rädsla för rädsla: Att terapeuten inte förstärker klientens rädslor och anknytningsbehov.
  • Negativa synsätt förblir obearbetade: Att inte hantera klientens negativa syn på sig själv eller partnern.
  • Misslyckad uppmjukning: Att inte guida den pådrivande partnern till att uttrycka sina anknytningsbehov på ett sårbart sätt direkt till sin partner.

Slutsats

Att pådrivaren mjuknar är en central del av förändringsprocessen i EFT. Det är en resa från krav till sårbarhet, från defensivitet till närhet. Genom att guida par genom denna process hjälper terapeuten dem att bygga ett tryggare och mer kärleksfullt band. Denna resa är inte bara en förändring i interaktion, utan också en fördjupning av båda parters förmåga att ge och ta emot kärlek. ”Pådrivaren mjuknar” är kärnan i EFT:s kraft att omvandla relationer till en trygg plats där båda kan växa tillsammans.

En trygg hamn även för pådrivare

Käller kring omstrukturering av anknytningen

Johnson, S. M. (2020). The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy : Creating Connection – Third Edition. New York: Routledge.

Furrow, J. L., Johnson, S. M., Bradley, B., Brubacher, L. L., Campbell, L., Kallos-Lilly, V., . . . Woolley, S. R. (2022). Becoming an Emotionally Focused Therapist : the workbook – Second Edition. New York: Routledge.

Brubacher, L. L. (2025). Stepping into Emotionally
Focused Therapy : Key Ingredients of Change – Second Edition. New York: Routledge.

Skribenten

Jens Mebius är en erkänd expert inom emotionellt fokuserad terapi (EFT) och har arbetat med metoden sedan 2009. Han erbjuder parterapi, familjeterapi för vuxna barn och individuell terapi online via Humanprocess. Jens är certifierad EFT-terapeut, handledare och Trainer, och hans behörighet att utbilda i metoden godkändes av Sue Johnson, EFT:s grundare. Genom sitt arbete vid Stockholms EFT Center utbildar och handleder han terapeuter och psykologer, med fokus på att sprida EFT som en evidensbaserad metod för att skapa tryggare relationer.

Jens Mebius skriver om EFT

Publicerat

i

av

Etiketter: