Att definiera kärlek som en känslomässig närvaro präglad av lyhördhet och intoning är centralt för förändringsprocessen. Under Fas 2 sker en djupgående förändring där klienter öppnar upp sig emotionellt och blir mer lyhörda för varandras sårbarheter och behov. Kärnan i denna fas är att skapa och förstärka emotionella band som utgör en trygg hamn och en säker bas för individer och relationer.
Emotionens Roll i Förändring
Emotioner spelar en avgörande roll i att skapa varaktiga förändringar. De hjälper till att omstrukturera anknytningen och synen på sig själv och andra. Två centrala faktorer i förändringsprocessen är:
- Fördjupat emotionellt engagemang.
- Formande av nya, tryggare interaktioner.
I Fas 2 omvandlas känslomässig smärta, rädsla och osäkerhet till trygghet, närhet och en positiv självbild. Förändringarna sker genom att terapeuten förstärker klientens förmåga att engagera sig i sina emotioner och att interagera på nya sätt som förstärker anknytningen.
Korrigerande Emotionella Erfarenheter
En korrigerande emotionell erfarenhet är en central del av förändringen. För att den ska vara effektiv behöver emotionen upplevas levande och autentisk av klienten. Terapeuten måste validera och sammanfatta klientens emotionella upplevelser, vilket skapar en trygg bas för att omforma tidigare mönster. Dessa ögonblick av förändring aktiverar nya handlingstendenser och en djupare förståelse av självet och andra.
Neurovetenskapligt stöd visar att trygga anknytningsband kan förändra hjärnans reaktion på hot och minska ångest. Relationer som tidigare präglades av rädsla och osäkerhet förvandlas till en trygg grund där individer känner sig värdiga och älskvärda.
Engagemang och Mjuknande
De två huvudsakliga förändringshändelserna i Fas 2 är:
- Engagemang: Individen tar risker för att uttrycka sina behov från en en sårbar plats.
- Mjuknande: Individen når ut från en sårbar position för att sträcka sig efter partnern i sitt behov.
För tillbakadragna individer innebär engagemang att de gradvis börjar uttrycka sina emotionella behov och att de bygger upp mod att ta plats i relationen. För individer som är mer pådrivande handlar mjuknande om att uttrycka sina behov på ett sätt som främjar närhet och intimitet snarare än konflikt.
Skillnader i Anknytningsstrategier
Klienter med olika anknytningsmönster reagerar på förändringsprocessen på olika sätt:
- Tillbakadragna individer: Behöver tid och trygghet för att kunna öppna sig och engagera sig i sina emotionella erfarenheter.
- Pådrivande individer: Behöver uppleva att deras partner är tillgänglig och trygg för att kunna mjukna och nå ut med sårbarhet.
Terapeuten anpassar sig till klientens emotionella process och validerar deras strategier som legitima, samtidigt som de hjälper klienten att bearbeta underliggande emotionella behov.
Intrapsykiska och Interpersonella Förändringar
Förändringar sker både inom individen och i relationen. Nya delar av självet kan framträda och integreras, såsom tidigare förträngda eller avvisade aspekter av personligheten. På samma sätt kan relationen mellan olika delar av självet omstruktureras för att skapa en mer harmonisk och trygg inre upplevelse.
Fas 2 och steg 5, 6 och 7
I fas 2 går paret igenom steg 5, 6 och 7, minst en gång per person.
- Steg 5 fokuserar på att en person i taget får fördjupa sin emotionella upplevelse (Tango 2). Här arbetar man med rädslan för att förlora anknytningen och hur detta påverkar både synen på sig själv och på partnern.
- Rädslan delas sedan i Tango 3, där partnern ska möta upp med värme och omsorg, vilket utgör Steg 6. Om partnern inte kan bemöta med empati och acceptans är det ett tecken på att paret fortfarande befinner sig i fas 1.
Det spelar ingen roll vem som börjar med steg 5 och 6, och det kan behöva upprepas flera gånger för båda parter för att skapa trygghet. Många har en historia av att inte bli hörda i sin rädsla, vilket kan leda till instinktiv misstänksamhet kring att bli accepterad och bemött med empati.
- Steg 7 handlar om att blotta sitt anknytningsbehov, som är kopplat till rädslan. Det är viktigt att den tillbakadragna parten gör detta först, för att undvika att denne backar undan när den pådrivande partnern senare uttrycker sina behov på ett mjukt sätt.
Steg 7 motsvarar de två förändringshändelserna i fas 2 som talas om ovan i texten:
Om det är otydligt vem som är tillbakadragare och pådrivare, exempelvis vid ett samspelsmönster som Backa undan – Backa undan eller Attack – Attack, bör man börja med den som är mest engagerad i steg 7.
Sammanfattning
Fas 2 är en kraftfull process som omstrukturerar både individens självbild och deras relationer. Genom att engagera sig i emotionella upplevelser och skapa korrigerande upplevelser kan par uppnå djupgående förändringar som stärker trygghet, tillit, närhet och motståndskraft.
Käller kring omstrukturering av anknytningen
Johnson, S. M. (2020). The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy : Creating Connection – Third Edition. New York: Routledge.
Furrow, J. L., Johnson, S. M., Bradley, B., Brubacher, L. L., Campbell, L., Kallos-Lilly, V., . . . Woolley, S. R. (2022). Becoming an Emotionally Focused Therapist : the workbook – Second Edition. New York: Routledge.
Brubacher, L. L. (2025). Stepping into Emotionally
Focused Therapy : Key Ingredients of Change – Second Edition. New York: Routledge.
Skribenten kring omstrukturering av Anknytningen i Fas 2
Jens Mebius är en erfaren EFT-terapeut som erbjuder parterapi online för att hjälpa par stärka sina relationer och skapa trygghet. Genom sitt arbete kombinerar han lång erfarenhet med vetenskapligt utvärderad terapi för att ge bästa möjliga stöd. Han är även med och driver Stockholms EFT Center där han utbildar psykologer och andra terapeut i metoden.